Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ISPARTA'DAKİ AMATÖR FUTBOLCULARIN SAĞLIKLI BESLENMEYE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Yıl 2025, Cilt: 6 Sayı: 1, 7 - 15, 27.05.2025

Öz

Çalışmanın amacı Isparta’daki amatör futbolcuların sağlıklı beslenmeye yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışmaya 2023 – 2024 sezonunda Isparta 1. Amatör futbol takımlarında forma giyen 100 sporcu katılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile Demir ve Cicioğlu (2019) tarafından geliştirilen Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği kullanılarak internet üzerinden toplanmıştır. Veriler SPSS 23 paket programında analiz edilmiştir. Yapılan normallik testi sonucunda sadece ölçek toplam puanın normal dağılım gösterdiği görülmektir. Ancak diğer alt boyutların basıklık ve çarpıklık değerlerine bakıldığında ±1 aralığında olduğu tespit edilmiştir. İkili değişkenler için parametrik testlerden T testi, üç veya daha fazla değişkenler için ANOVA testi kullanılmıştır. Farklılığın tespiti için LSD testi uygulanmıştır. Isparta ilinde mücadele eden amatör sporcuların çeşitli değişkenler ile sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Özellikle katılımcıların çoğunluğunun diyetisyen desteği almadığı halde sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının yüksek olması önemlidir. Sonuç olarak literatürde sporculara diyetisyen desteği sağlanması durumunda daha iyi performans gösterdiği sonucuna ulaşan çalışmalar yer almakla birlikte, sunulan bu çalışmanın bulgularından yola çıkarak amatör futbolcuların diyetisyen desteği almadan da yüksek sağlıklı beslenme tutumunun mümkün olabileceği anlaşılmıştır.

Kaynakça

  • Adatepe, E. ve Çelik, H. (2022). Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının İncelenmesi. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, Cilt 5, Özel Sayı 1.
  • Akıl, M. ve Gürbüz, Ü. (2010). Atletizm Atma Branşlarıyla Uğraşan Sporcuların Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 7(1).
  • Alpar, R., Ersoy, G. ve Karagül A. (1994). Yüzücü Beslenmesi El Kitabı. Ankara: Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı.
  • Arıca, Ş.Ç., Güreş, N. ve Arslan, S. (2016). Tüketicilerin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20 (2), 99-110.
  • Ateş, N. ve Ateş, H. (2023). Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği). Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 6(3), 40-52.
  • Bıdıl, S. (2020). Badminton Sporcularının Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Düzeylerinin İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi).
  • Cockburn, E., Fortune, A., Briggs, M. ve Rumbold, P. (2014). Nutritionalknowledge of UK coaches. Nutrients, 6(4), 1442- 53.
  • Çakır, E. ve Karaağaç, G. (2021). Spor Salonlarına Giden Bireylerin Sağlıklı Beslenme Tutumları ve Sosyal Görünüş Kaygı Düzeylerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23 (3), 1-10.
  • Çevik, A., Dokuzoğlu, G. ve Zorba, E. (2023). Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12(3), 1375-1383.
  • Demir, G. T. ve Cicioğlu, H. İ. (2019). Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256-274.
  • Denna, I., Elmabsout, A., Eltuhami, A., Alagory, S., Alfirjani, T., Barakat, F., Almajouk, S.A. & Younis, M. (2018). Evaluation of Nutrition Knowledge Of Professional Football Players. Ibnosina Journal of Medicine and Biomedical Sciences, 10(01), 21-24.
  • Ersoy, G. (2010). Egzersiz ve Spor Performansı İçin Beslenme. Ankara: Sistem Ofset.
  • Gül, N. B. (2019). İstanbul Amatör Ve Profesyonel Basketbolcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi).
  • Günay, M. (2001). Futbol Antrenmanın Bilimsel Temelleri. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Güneş, Z. (2005). Spor ve Beslenme (4.Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Jezewska-Zychowicz, M., & Plichta, M. (2022). Diet Quality, Dieting, Attitudes And Nutrition Knowledge: Their Relationship İn Polish Young Adults—A Cross-Sectional Study. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(11), 6533.
  • Karasar, N. (2004). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kaya, İ., Şentürk, A., Ustalar, A., Kaya, K., Bilgen, H. ve Uslulular, A. (2022). Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, 8(2), 478-494.
  • Morgan, G. A., Leech, N. L., Gloeckner, G., W. ve Barret, K. C., (2004). Spss for Introductory Statistics: Use and Interpretation. Second Edition. London: Lawrance Erlbaum Associates.
  • Özenoğlu, A., Gün, B., Karadeniz, B., Koç, F., Bilgin, V., Bembeyaz, Z. ve Saha, B. S. (2021). Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığın Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlar Ve Beden Kütle İndeksi İle İlişkisi. Life Sciences, 16(1), 1-18.
  • Öztürk, T. (2017). Spor Salonlarına Giden Kişilerin Genel Beslenme Alışkanlıkları, Katkılı Besinler ve Gıda Takviyeleri Hakkındaki Bilgi Düzeyleri, Görüş ve Tutumları. (Yüksek Lisans Tezi).
  • Taşdelen, V. (2021). Farklı Branşlardaki Genç Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi).
  • Uluç, S. ve Durukan, E. (2021). Spor Yönetimi Bölümünde Öğrenim Gören Öğrencilerin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Düzeylerinin İncelenmesi. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, 4(3).
  • Whitney, E. N., Rolfes, S. R., Crowe, T., & Walsh, A. (2019). Understanding Nutrition. Cengage AU.
  • Yağar, F. ve Dökme, S. (2018). Niteliksel Araştırmaların Planlanması: Araştırma Soruları, Örneklem Seçimi, Geçerlik ve Güvenirlik. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3), 1-9.
  • Zawila, L.G., Steib, C.S. & Hoogenboom, B. (2003). The Female Collegiate Cross Country Runner: Nutritional Knowledge And Attitudes. J Athl Train, 38, 67 74.

EXAMINATION OF THE ATTITUDES OF AMATEUR FOOTBALL PLAYERS IN ISPARTA TOWARDS HEALTHY NUTRITION IN TERMS OF VARIOUS VARIABLES

Yıl 2025, Cilt: 6 Sayı: 1, 7 - 15, 27.05.2025

Öz

The aim of the study is to examine the attitudes of amateur football players in Isparta towards healthy nutrition in terms of various variables. In the study, 100 athletes who played in Isparta 1st amateur football teams in the 2023 - 2024 season participated in the study. The data were collected online using the Personal Information Form prepared by the researcher and the Attitude Scale on Healthy Nutrition developed by Demir and Cicioğlu (2019). The data were analysed in SPSS 23 package programme. As a result of the normality test, only the total score of the scale showed normal distribution. However, when the kurtosis and skewness values of the other sub-dimensions were examined, it was determined that they were within ±1 range. T test was used for binary variables and ANOVA test was used for three or more variables. LSD test was applied for the determination of the difference. It was observed that there was no significant difference between various variables and the attitudes of amateur athletes competing in Isparta province towards healthy nutrition. It is especially important that the majority of the participants have high attitudes towards healthy nutrition even though they do not receive dietitian support. As a result, although there are studies in the literature that conclude that athletes perform better if they are provided with dietitian support, based on the findings of this study, it is understood that amateur football players can have a high healthy eating attitude without dietitian support.

Kaynakça

  • Adatepe, E. ve Çelik, H. (2022). Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının İncelenmesi. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, Cilt 5, Özel Sayı 1.
  • Akıl, M. ve Gürbüz, Ü. (2010). Atletizm Atma Branşlarıyla Uğraşan Sporcuların Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 7(1).
  • Alpar, R., Ersoy, G. ve Karagül A. (1994). Yüzücü Beslenmesi El Kitabı. Ankara: Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı.
  • Arıca, Ş.Ç., Güreş, N. ve Arslan, S. (2016). Tüketicilerin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20 (2), 99-110.
  • Ateş, N. ve Ateş, H. (2023). Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği). Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 6(3), 40-52.
  • Bıdıl, S. (2020). Badminton Sporcularının Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Düzeylerinin İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi).
  • Cockburn, E., Fortune, A., Briggs, M. ve Rumbold, P. (2014). Nutritionalknowledge of UK coaches. Nutrients, 6(4), 1442- 53.
  • Çakır, E. ve Karaağaç, G. (2021). Spor Salonlarına Giden Bireylerin Sağlıklı Beslenme Tutumları ve Sosyal Görünüş Kaygı Düzeylerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23 (3), 1-10.
  • Çevik, A., Dokuzoğlu, G. ve Zorba, E. (2023). Fitness Egzersizi Yapan Bireylerin Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12(3), 1375-1383.
  • Demir, G. T. ve Cicioğlu, H. İ. (2019). Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256-274.
  • Denna, I., Elmabsout, A., Eltuhami, A., Alagory, S., Alfirjani, T., Barakat, F., Almajouk, S.A. & Younis, M. (2018). Evaluation of Nutrition Knowledge Of Professional Football Players. Ibnosina Journal of Medicine and Biomedical Sciences, 10(01), 21-24.
  • Ersoy, G. (2010). Egzersiz ve Spor Performansı İçin Beslenme. Ankara: Sistem Ofset.
  • Gül, N. B. (2019). İstanbul Amatör Ve Profesyonel Basketbolcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi).
  • Günay, M. (2001). Futbol Antrenmanın Bilimsel Temelleri. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Güneş, Z. (2005). Spor ve Beslenme (4.Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Jezewska-Zychowicz, M., & Plichta, M. (2022). Diet Quality, Dieting, Attitudes And Nutrition Knowledge: Their Relationship İn Polish Young Adults—A Cross-Sectional Study. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(11), 6533.
  • Karasar, N. (2004). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kaya, İ., Şentürk, A., Ustalar, A., Kaya, K., Bilgen, H. ve Uslulular, A. (2022). Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutumlarının Araştırılması. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, 8(2), 478-494.
  • Morgan, G. A., Leech, N. L., Gloeckner, G., W. ve Barret, K. C., (2004). Spss for Introductory Statistics: Use and Interpretation. Second Edition. London: Lawrance Erlbaum Associates.
  • Özenoğlu, A., Gün, B., Karadeniz, B., Koç, F., Bilgin, V., Bembeyaz, Z. ve Saha, B. S. (2021). Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığın Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlar Ve Beden Kütle İndeksi İle İlişkisi. Life Sciences, 16(1), 1-18.
  • Öztürk, T. (2017). Spor Salonlarına Giden Kişilerin Genel Beslenme Alışkanlıkları, Katkılı Besinler ve Gıda Takviyeleri Hakkındaki Bilgi Düzeyleri, Görüş ve Tutumları. (Yüksek Lisans Tezi).
  • Taşdelen, V. (2021). Farklı Branşlardaki Genç Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi).
  • Uluç, S. ve Durukan, E. (2021). Spor Yönetimi Bölümünde Öğrenim Gören Öğrencilerin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Düzeylerinin İncelenmesi. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, 4(3).
  • Whitney, E. N., Rolfes, S. R., Crowe, T., & Walsh, A. (2019). Understanding Nutrition. Cengage AU.
  • Yağar, F. ve Dökme, S. (2018). Niteliksel Araştırmaların Planlanması: Araştırma Soruları, Örneklem Seçimi, Geçerlik ve Güvenirlik. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3), 1-9.
  • Zawila, L.G., Steib, C.S. & Hoogenboom, B. (2003). The Female Collegiate Cross Country Runner: Nutritional Knowledge And Attitudes. J Athl Train, 38, 67 74.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fahriye Esra Başyiğit Gönendi 0000-0002-2075-1157

Burak Gönendi 0000-0002-2860-9024

Selahattin Serkan Gercik 0009-0002-6336-2554

Erken Görünüm Tarihi 26 Mayıs 2025
Yayımlanma Tarihi 27 Mayıs 2025
Gönderilme Tarihi 30 Ekim 2024
Kabul Tarihi 6 Mayıs 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Başyiğit Gönendi, F. E., Gönendi, B., & Gercik, S. S. (2025). ISPARTA’DAKİ AMATÖR FUTBOLCULARIN SAĞLIKLI BESLENMEYE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 7-15.