Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ETİK LİDERLİK VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VE TAŞRA TEŞKİLATI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 3, 50 - 65, 21.12.2022

Öz

Bu araştırmanın amacı, Spor Genel Müdürlüğü ve Taşra teşkilatında görev yapan yöneticilerin etik liderlik davranış özellikleri ile kurumda çalışan personelin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesi ve personelin örgütsel bağlılık düzeylerinin çeşitli değişkenler aracılığıyla incelenmesidir. Spor Genel Müdürlüğü personeli bu çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Spor Genel Müdürlüğü’nün taşra teşlikatında faaliyet gösteren ve uygun örneklem yöntemi ile belirlenen 316 personel bu çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Etik Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Anket uygulaması sonucu elde edilen veri seti SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programında analiz edilmiştir. Analiz kapsamında, güvenirlik analizi (Reliability Analysis), Kruskal Wallis H testi, Mann Whitney U testi, Pearson korelasyon analizi, Regresyon analizi ve Kolmogorov Smirnov normallik testinden faydalanılmıştır. Araştırmanın etik liderliğin örgütsel bağlılığı açıklamaya ilişkin bulguları şu şekildedir. Örgütsel bağlılığın alt boyutlarından duygusal bağlılık ve normatif bağlılığın, etik liderliğin alt boyutlarından olan iklimsel etik boyutunu anlamlı düzeyde etkilemektedir. Örgütsel bağlılığın diğer alt boyutu olan devam bağlılığı ise, etik liderliğin alt boyutlarından hiçbiri anlamlı düzeyde yordamamaktadır. Sonuç olarak; yöneticilerin etik liderlik davranışı ile personelin örgütsel bağlılığı arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu söylenebilir. Örgütsel bağlılığın bazı demografik özelliklere göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Allen, N. J., Meyer, J., P. (1990). The Measurement and Antecedents of Affective, Continuance and Normative Commitment Organizations. Journal of Occupational Psychology, 63, 1-18.
  • Connock, S., Johns, T. (1995). Ethical leadership. London: Institute of Personnel and Development.
  • Çatır, O. (2009). Modern Lider Tipleri ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi Üzerine Bir Araştırma. Yayımlanmış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Eğitimi Anabilim Dalı Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Erdoğan, İ. (1991). İşletmelerde Davranış. İstanbul: İstanbul üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları.
  • Erdoğan, İ. (2002). Eğitimde Değişim Yönetimi. Ankara: Pegam A Yayıncılık.
  • Erdoğan, T. (2004). İlköğretim Okullarında Görevli Yönetici ve Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Erdoğmuş, H. (2006). Resmî -özel İlköğretim okullarında çalışan Yöneticilerin kişisel özellikleri ile örgütsel Bağlılıkları arasındaki ilişki (İstanbul örneği). Yayımlanmış yüksek lisans tezi. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Kaya, O. (2007). Örgütsel Bağlılık: Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Biriminde Bir Uygulama. Yayımlanmış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Koçel, T. (2001). İşletme Yöneticiliği. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Morgan, L. M. (2002). “The Moral Ethos of Managing in an Engineering Culture”, , A Dissertation Submitted to the Universitiy of San Francisco in Partial Fulfillment of The Requiments for The Degree of Doctor of Education, May, 2002.
  • Pehlivan, İ., P. (2003). Eğitim ve Öğretimde Etik. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Pelit, E., Boylu, Y. Güçer, E. (2007). Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi akademisyenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri üzerine bir araştırma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (1), 86-114.
  • Samadov, S. (2006). İş Doyumu ve Örgütsel Bağlılık: Özel Sektörde Bir Uygulama. Yüksek lisans tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yönetim ve Organizasyon Programı.
  • Uğurlu, Celal Tayyar, (2009), “İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Örgütsel Bağlılık Düzeylerine Yöneticilerin Etik Liderlik ve Örgütsel Adalet Davranışlarının Etkisi”, İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Malatya
  • Yılmaz, E. (2006). Okullardaki Örgütsel Güven Düzeyinin Okul Yöneticilerinin Etik Liderlik Özellikleri ve Bazı Değişkenler Açısından incelenmesi. Yayınlanmış doktora tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor Hekimliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fikret Soyer 0000-0002-9910-8198

Mustafa Yılmaz 0000-0001-8040-9604

İhsan Sarı 0000-0002-9090-8447

Yayımlanma Tarihi 21 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 1 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Soyer, F., Yılmaz, M., & Sarı, İ. (2022). ETİK LİDERLİK VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VE TAŞRA TEŞKİLATI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 9(3), 50-65.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------